2024. március 29., péntek

Viszket-e a tetoválás? Mi okozza, hogyan védhető ki?


Segíteni szeretnék, minnél jobb tetoválásod lehessen.

Szia! Ifj.Bárándi Imre vagyok körülbelül 30 éve tetoválok, és nagyon sokan kérdezték tőlem már ennyi idő alatt, azt, hogy: 

"Viszket-e a tetoválás?"

Gyógyulás ideje alatt van akinek igen, viszket a tetoválás, van akinek nem. 

 (saját tetoválás) 

Ha a gyógyulás alatt viszket, akkor sem kell megilyedni, hiszen a szervezete mindenkinek kicsit más és más, így más és más az is, ahogy gyógyul. 

 (saját tetoválás) 

Ha a gyógyulás után hónapokkal is viszket, akkor viszont szinte biztos, hogy valami nem stimmel... 

Lehetséges allergia, kezelés alatt bevitt fertőzés, illetve megeshet a tetováló felszerelés hibálya is.

(félkész, saját tetoválás)

Szinte kizárt ma már, -viszont nagyon ritkán előfordul- hogy a tetováló festék valamelyik összetevőjére, vagy a kezelésekkor használt gyógykrémek irritációt, illetve "ezerből egyszer", nagyon ritkán allergiás tünetekkel is előfordulhatnak. 

Ilyenkor a kezelést másik anyagokkal lehet folytatni, illetve allergia eseten, orvos szteroidos krémmel kikezeli az irritaciót, egy-két kötözéssel. A minőségi tetováló festékek már igazán kiválló, antiallergén anyagokból készülnek, az esetleges allergiás tünetek rendkívül csekély eséllyel és rendkívül csekély tünettel járnak. Maximum viszketés és maximum pici pirosodás és lassabb gyógyulás lehetséges.

Ennél nagyob az allergia lehetősége, hamisított, illetve rossz minőségű, nem bevizsgált, olcsó tetováló festékeknél, ahol sűrűn előfordulhat, hogy az orvos az első cél, ahová menni kell. 

Amikor ezek az irritációk a gyógyulás után is fennmaradnak, egyből lehet gyanítani hogy valami nem stimmel a tattoo-val.

Lehet a felszerelés mechanikai hibályából is irritáció:

1. Hibás tű 

2. Túl mélyre szúrt tetováló tű 

3. Túldolgozott, roncsolódásig szúrkált bőrfelület.

Mindhárom esetben a tű roncsolást végez a bőrön, viszket, piros dagadt, gyulladt - viszont vigyázat, sokaknak, illetve szinte mindenkinek viszkedhet, pirosodhat, bedagadhat, begyulladhat picit, viszont a hibás tűvel a gyógyulás után a festekek foltosan kijohetnek, vadhúsok keledkezhetnek, púpos lehet, illetve fakó az egész, a laikusoknak is feltünhet, hogy valami el lett "szúrva"

 (csak vicces illusztráció)

Helyes kezelés mellett is viszkedhet, ne felejtsd el!

A nagyon gyors gyógyulás is okozhat viszkető érzést.

Helytelen kezelés mellett nagyon viszkedhet, hiszen nem oda való, vagy ha oda való is a  gyógykrém, esetleg túl sokat használva, felléphet viszketés, irritáció.

 (saját tetoválás)

Hogyan lehet kivédeni a viszketést?

Első sorban bárhogy is kezelteti a tetováló mestered, tartsd be a tanácsait, 100%-ban! A felhasznált anyagok terén lehet eltérés, így a tetováló művészed is kérheti, több kezelési technikából is az egyiket, vagy a másikat. Tehát a kezelés eltérhet, ha külömböző tetováló művészekkel tetováltatsz.

Ha viszket, akkor nem használ, ha vakargatod. Persze jól esik úgy érzed, viszont a tetoválásodnak biztos nem használ. 

Akkor mit lehet tenni? Elárulom: 

Ha nincs fedve valamilyen fóliával, fedd le, tiszta, lehetőleg steril fóliával, vagy konyhai átkátszó frissen tartó fóliával, miután hűvös/hideg vízzel lemosod, (akár 4-5 percig is mosogathatod) es szárazra le itattad. Ezután a fóliára vékony, póló/trikó minőségű vászont tegyél rá, egy-két rétegben. Erre a rétegre pedig a hűtőd fagyasztójából tegyél rá fagyasztott zacskós borsót például, hogy rá tudd a viszketős felületre "hajlítani" a hideget. Ezt 5-10 percig is rajta hagyhatod, viszont vigyázz, nehogy lefagyaszd a bőröd! 

 (saját tetoválás)

Ezután ha leveszed vezeket a rétegeket, több órahosszára is megszabadulsz az őrjítő viszketéstől. 

Annyiszor ismételheted meg ezt, ahányszor jól esik, viszont két ilyen kezelés között, mindenképp hagyj minimum egy-két óra szünetet.

Fontos viszont, hogy a tetováló mestereddel is kommunikálj ilyenkor, ugyanis megeshet, hogy van egy jobb módszere, amit én nem ismerek. 

(ez a foto csak illusztracio) 

Facebook oldalam: 

https://www.facebook.com/BarandiImre

Most mennem kell, kérlek írj levelet, ha tetováltatni szeretnél!

tattoo.budapest.2022@gmail.com


Nincsenek megjegyzések: